Ik leer anders

5% van de mensen denkt in beelden, niet in woorden. Het onderwijs sluit niet aan bij alle denkwijzen. Logisch, want de meerderheid van de mensen leert auditief (via het gehoor). Slechts een kleine groep leert visueel.

Ik werk vaak met kinderen uit groep 2 aan de voorwaarden die beheerst moeten worden alvorens tot lezen te kunnen komen. Regelmatig liep ik er tegenaan dat kinderen hier moeite mee haIk leer andersdden. Op mijn zoektocht ook deze kinderen te kunnen helpen vond ik de methode “Ik leer anders”. Bij deze methode wordt geleerd om de lesstof te vertalen naar (woord)beelden, zodat het binnen het eigen informatiesysteem past. De methode is bruikbaar voor alle leeftijden. Deze techniek kan binnen vier sessies worden aangeleerd! Jonge kinderen leren de techniek samen met hun ouders.

Met behulp van deze techniek krijgt de informatie een vaste plek in het hoofd en ontstaat grip op het opslaan, verwerken en onthouden van de aangeboden leerstof. Daardoor is de informatie makkelijker terug te vinden in het geheugen en dat geeft rust. Beantwoord onderstaande vragen en kijk of je kind een beelddenker is.

Op verzoek bespreek ik de methode graag met de leerkracht op school.

De basistraining leert je om informatie te vertalen naar JOUW informatiesysteem: visueel. Dit kun je (in de toekomst) ook toepassen op bijvoorbeeld buitenlandse talen enz. De basisinformatie die je leert via beelddenken zijn: informatie op juiste wijze ordenen (beter onthouden), alfabet en woorden (dictee), cijferveld-rekenen-tafels (soms ook breuken), klokkijken (ook digitaal). Tips voor vakken als topografie, werkstukken, spreekbeurten, boekbespreking, geschiedenis enz.

De methode “Ik leer anders” wordt (nog) niet vergoed door de zorgverzekeringen en kost €320,- voor 4 sessies. Een sessie duurt tussen de 50 en 60 minuten. In de regel volstaan 4 sessies. Het bijbehorende lesmateriaal is inbegrepen. Vind je het prettig nog enkele malen verder te oefenen met de geleerde technieken? Dat kan, vervolg afspraken kosten €38,- per half uur.

Beelddenker of niet?

De meeste ouders herkennen hun kind direct bij het beantwoorden van een aantal vragen. Deze vragen benadrukken met name de drukke kant van beelddenkers. Er zijn daarentegen ook veel beelddenkende kinderen die juist rustig zijn. Ieder mens is anders en uit zich ook anders.

Gelukkig zie je direct of deze leermethode werkt. Een beelddenker spelt een woord met gemak van voor naar achter en van achter naar voor. Dat lukt alleen als je het woord kan visualiseren.

Altijd proberen! Want als je zoon of dochter in beelden denkt, wordt het leren opeens een stuk makkelijker. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen.

Lees er meer over…

Lees het artikel over “ik leer anders” in Groter Groeien.

bekijk de film over ik leer anders

bekijk de films over beelddenken: 1 en 2