Wat doet dit voor uw kind?

Bianca Boels heeft zich naast haar vak als logopedist gespecialiseerd in het geven van kindermassage. Regelmatig zag Bianca, zowel in haar werk als privé, kinderen die vastliepen op verschillende gebieden. Hier wilde zij graag iets mee doen. Na positieve ervaringen bij haar eigen kinderen is zij de opleiding gaan volgen tot kindermasseur, waarvoor zij de licentie heeft van de Massage Academie.logo-kindermassage-vierkant

Gebieden waar kinderen op kunnen vastlopen zijn onder andere:

  • moeite om zich te concentreren; geen ”rust”  in het lichaam hebben, ”rondfladderen”
  • moeite om zich te kunnen ontspannen, slecht slapen
  • lichamelijke klachten ten gevolge van spanningen; hoofdpijn, buikpijn, lichamelijke spanning
  • overmand worden door emoties; het niet kunnen verwoorden maar het wel in het lichaam voelen/waarnemen
  • hooggevoelige kinderen die hun ”antennes” zo uitzetten dat ze alsmaar “alert” zijn en niet weten hoe ze dat lichamelijk af kunnen laten stromen

Inmiddels masseert zij kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar met uiteenlopende klachten en achtergronden. De massage zelf is vaak niet de oplossing van het probleem, maar kan een kind wel enorm op weg helpen om zich al stukken beter in zijn/haar vel te laten voelen. En als je beter in je vel zit, leert voelen en loslaten, kun je alles ook veel beter aan! Middels kindermassage kunnen de kinderen een stap in de goede richting gaan zetten.

Voelen en denken

Je wordt geboren als “voeler” en wordt tot “denker” gevormd. Maar het gevoel is daarmee niet weg!

Kinderen staan nog puur in contact met hun gevoel. Prachtig! Maar dit kan voor sommige kinderen ook betekenen dat het enorm binnenkomt en ze niet bewust weten hoe ze daar los van kunnen komen. Denk daarbij eens aan de verwerking van spanningen als gevolg van moeilijkheden op school, een gespannen thuissituatie, een traumatische ervaring, laag zelfbeeld of wanneer alles driedubbel binnenkomt, zoals bij hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen (HSK/HSP).

Spanningen, moeilijkheden en/of emoties kunnen, wanneer ze intens beleefd worden door het kind en niet gemakkelijk losgelaten worden, zich mogelijk ergens in het lichaam vastzetten. Met als gevolg dat het kind last kan krijgen van klachten zoals bijvoorbeeld “onverklaarbare” buikpijn, hoofdpijn of zich in het geheel niet goed kunnen ontspannen. Dit kan zich vervolgens uiten in emotioneel, teruggetrokken of gespannen gedrag.

Het effect

Kindermassage kan een helpende hand bieden en is gericht op ontspannen masseren van bepaalde gebieden die deze spanning vasthouden. Hierdoor leert het kind samen met Bianca spanningen los te laten, de achterliggende emotie te benoemen, hun lichaam beter te “voelen” met de daarbij behorende begrenzingen. Begrenzingen leren voelen zorgt voor veiligheid en vertrouwen in het eigen lichaam, de eigen grenzen. Knopen of spanningsvelden kunnen worden losgelaten en worden afgevoerd. Over het algemeen zorgt het het masseren voor meer berusting, ontspanning en loslaten. Bij het masseren komt het hormoon oxytocine vrij, het zogenaamde “knuffelhormoon”  wat het gevoel van ontspanning, binding en (zelf)vertrouwen kan versterken. De kindermassage is gebaseerd op de uitgangspunten van Shantala massage; een eeuwenoude traditionele wijze van masseren van baby’s en kinderen die zijn oorsprong vindt in India en waar al vele onderzoeken met positief resultaat naar gedaan zijn. De basis om verder te kunnen is daarbij weer meer in balans. Het kind komt beter “in zijn vel” te zitten.

Hoe ziet een sessie kindermassage er uit?

De eerste keer is altijd een kennismaking en vult de ouder/verzorger een vragenformulier in. Hieruit wordt een beter beeld van uw kind en de situatie gevormd, zodat daar mogelijk rekening mee kan worden gehouden.

Het kind wordt na een introductie uitgenodigd op de massagetafel. Wanneer het kind het spannend vindt is dat geen probleem, op schoot of zittend kan er ook al heel wat gemasseerd worden. Tijdens de massage houdt het kind ALTIJD het ondergoed aan en bent u er als ouder/verzorger op de achtergrond bij aanwezig. Er wordt gewerkt met lichte en verzorgende natuurlijke massage oliën van Volatile en Dokter Leenarts en rustgevende muziek.

Wanneer het kind de kleding aan wil houden kan dat, dan wordt de massage over de kleding heen gegeven. In dat geval wordt er geen olie gebruikt.

Het kind mag grenzen aangeven: wanneer iets niet prettig of juist wel prettig aanvoelt, mag het dat zeggen. Het geheel gaat uiteindelijk om vertrouwen en ontspannen. Afhankelijk van het kind kan de massagesessie tot maximaal 35 minuten duren. De eerste sessie zal ca 45 minuten in beslag nemen in verband met de kennismaking en de vragenlijst.

Sommige kinderen kunnen zich gemakkelijk overgeven aan de massage, anderen vinden het spannend of hebben een kortere spanningsboog. Alles is prima daarin; het kind staat centraal en mag zich ontspannen en zichzelf voelen. Meestal leert het kind gaandeweg beter ” los ” te laten en de massage ook echt als ontspannend te ervaren. Ook dit kan een proces op zich zijn. Het kan dan ook zo zijn dat de eerste keren geen gebruik wordt gemaakt van de maximale 35 minuten omdat het hoofd van het kind al “vol” zit.

Afhankelijk van de hulpvraag en het effect van de massage kunnen er vervolgafspraken gemaakt worden.

Kosten

Intake en massage (1e keer 45 minuten): € 40,– euro

Massage 30 minuten: € 27,50

Indien u een afspraak wilt maken kunt u het aanmeldformulier invullen, een e-mail sturen naar info@spreekhoek.nl of telefonisch contact opnemen.

De afspraken kunnen in overleg ook bij u thuis plaatsvinden. U dient dan wel te beschikken over een rustige ruimte en rekening te houden met een aan huis toeslag ter compensatie van tijd en reiskosten.

Kindermassage wordt veelal niet door uw zorgverzekeraar vergoedt, hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.